A rab kulák

2000 Ft

A kulák szó az l949-es kommunista hatalomátvétel után került be a magyar szókincsbe, a Rákosi diktatúra bélyegezte meg vele a tehetősebb gazdákat, azzal a céllal, hogy a szovjet szellemiséghez igazodva tönkre tegyék őket. Ellehetetlenítésük, felszámolásuk előbb gazdasági, majd törvényi rendelkezésekkel folyt. Nagy adókat, teljesíthetetlen beszolgáltatásokat róttak ki rájuk. Az állam „gazdasági megkárosításáért” – szabotálásért, a beszolgáltatás elmulasztásáért, feketevágásért – börtönbüntetést szabtak ki rájuk. A legtöbbször e bűnöket el se kellett követni, elég volt, ha kitalálták azokat.

A könyv bűntelen áldozata szegénynek született, de szorgalommal tehetős gazdává lett, aki középparaszt is maradhatott volna, de az új hatalom kulákká nyilvánította. Ettől kezdve megalázták, nyomorgatták, majd börtönbe juttatták. Közel három év alatt a saját bőrén tapasztalta meg az akkori börtönviszonyokat. Szabadulása után élményeit csaknem a haláláig mesélte unokájának, e könyv szerzőjének…

Kürti Kovács Sándor ( 1941- ) író, meseíró, fordító, különböző kiadóknál összesen nyolc (a Pro Pannoniánál öt) könyve jelent meg.

Kategóriák: ,

További információk

Szerző

Méret, kötésmód

Terjedelem

ISBN

Kiadás éve