A bőrtűnetek üzenete

3500 Ft

Az immunológiai kutatások eredményei beépültek a bőrgyógyászatba: segítségükkel számos bőrbetegség oka felismerhetővé vált, lehetővé téve az eredményes diagnosztikát és kezelést. Az MTA doktorának legújabb munkája részletesen tárgyalja ezen ismereteket, a lehetőség szerinti teljességre törekedve. A szerző a közismert kórképek mellett nagy hangsúlyt helyez az újabban előtérbe került betegségekre is. Részletesen foglalkozik a bőrgyógyászat csaknem teljes spektruma mellett az egyre inkább elterjedt kozmetikai jellegű beavatkozásokkal is, mint amilyen például a szőrtelenítés, a hajátültetés, a zsírleszívás, a ránctalanítás.
A bőrgyógyászat helyzete országonként más és más. Hazánkban a kórházi ágyak számát a közelmúltban jelentősen csökkentették. Valószínűleg a jövőben egyre nagyobb mértékben kikerülnek a bőrbetegségek a bőrgyógyászatból a háziorvosi praxisba, mint ahogy ez Angliában már most megvalósul. Ezért a könyv ajánlható minden háziorvosnak és a bőrgyógyászat iránt érdeklődő kollégának.
A bőrgyógyászat azon szakterülete az orvostudománynak, amelyre leginkább jellemző a tüneti kezelés, olyan értelemben, hogy a legtöbb bőrprobléma oka a szervezetben másutt keresendő. Épp ezért játszik kiemelkedően fontos szerepet itt a diagnosztika és a kezeléshez kiválasztott megfelelő gyógyszerek. Ebben nyújt segítséget a szerző, aki művében a leggyakoribb bőrbetegségek kiváltó okait, diagnosztikai lehetőségeit, tüneteit, kezelési módjait ismerteti. A bőr szerkezetét és működését áttekintő első részt követően bemutatja egyebek között a baktérium-, vírus-, gombafertőzés, fizikai vagy kémiai ártalmak, allergia vagy gyulladás okozta bőrbántalmakat, az ekcémát, a pikkelysömört és a seborhoeás betegségeket. A bőröregedés és a daganatok kialakulásának leírása után néhány gyakorta alkalmazott kozmetikai eljárást ismerhetünk meg. Az elsősorban medikusoknak és gyakorló orvosoknak ajánlott, fekete-fehér ábrákkal illusztrált kötet végén találjuk az irodalomjegyzéket, a felhasznált történelmi források listáját és a tárgymutatót.

További információk

Szerző

Méret, kötésmód

Terjedelem

Kiadás éve

ISBN

Sorozat